Superpotraviny – jsou opravdu tak super?

  23.11.2017 Marcela Avramopulu, publikováno na webu Vím, co jím

Superpotraviny je módní pojem pro potraviny, které obsahují nadstandardní množství vitamínů, minerálních látek, vlákniny nebo třeba antioxidantů, oproti potravinám z dané kategorie. Takže z tohoto pohledu jsou opravdu super.

Superpotraviny - super byznys

Poslední roky jsou velmi trendy, vždy se najde potravina, která je populární. Jednou to jsou chia semínka, acai nebo zelený ječmen, jindy zase aloe vera, konopná semínka nebo quinoa. Chodí to ve vlnách. Sotva se o jedné superpotravině přestane mluvit, objeví se další. Vyjmenované produkty mají bezesporu svá pozitiva. Nicméně dojem, že po jejich konzumaci budeme neuvěřitelně zdraví, v nás zcela účelově budí marketing. Většina superpotravin pochází z exotických zemí, aby se tady nová potravina prodávala, musí se jí udělat pořádná reklama. Takže víc, než o zdraví, jde spíš o byznys.

Spasí naše zdraví?

Člověk tomu rád věří, protože hledá rychlá řešení. Tak to ale nefunguje, ať už vás prodejci zeleného ječmene přesvědčují jakkoliv. Žádná superpotravina, kterou budete jíst každý den, vaše zdraví nijak zvlášť neovlivní, když to bude to jediné, co pro sebe uděláte. Pořád platí to samé - pohyb, vyvážená strava, dostatek spánku, relaxu a co nejméně stresu. Pokud vám něco z výše uvedených potravin chutná, není důvod nezařadit to do svého jídelníčku. Puding z chia semínek je určitě lepší variantou, než puding z prášku. Ale pít s nechutí nápoj ze zeleného ječmene nedává smysl. To si radši každý den dejte dva kousky ovoce a talíř zeleniny, v takové podobě, aby vám chutnala.

V Čechách máme taky "superpotraviny"

Pro obohacní jídelníčku potravinami nabitými antioxidanty, vitamíny nebo vlákninou, nemusíte chodit do specializovaných obchodů. Stačí úplně obyčejné tradiční české produkty, které používaly už naše prababičky.

  • Česnek a cibule
  • Mají antikarcinogenní účinky, snižují krevní tlak a působí preventivně proti srdečně cévním onemocněním.

  • Pšeničné otruby
  • Obsahují velké množství nerozpustné vlákniny, působí tudíž preventivně proti zácpě, zrychlují průchod tráveniny střevním traktem, podporují činnost střev, snižují množství přijaté energie a působí také preventivně proti zubnímu kazu a nádorům rakoviny tlustého střeva.

  • Výrobky z ovsa – ovesné vločky, mouka a otruby
  • Obsahují vlákninu, antioxidanty a hlavně významné množství beta-glukanu, což je látka, která snižuje celkovou hladinu krevního cholesterolu, hladinu LDL cholesterolu, zatímco hladinu HDL cholesterolu neovlivňuje. Beta-glukan také snižuje hladinu glukosy v krvi, což je příznivé zejména u diabetiků.

  • Lněné semínko
  • Je zdrojem omega-6 a omega-3 mastných kyselin, vlákniny a antioxidantů. Semínka můžeme přidávat do pečiva, müsli, polévek nebo třeba do zeleninových salátů. Jen je dobré ho při konzumaci pořádně rozkousat, jinak projde naším trávicím traktem ven v podobě, v jaké jsme ho spolkli :) Pokud před konzumací semínko rozmixujeme, je důležité ho dlouho neskladovat, protože by žluklo. Konzumace 2-3 lžic semínek denně působí proti zácpě, zánětu žaludku a střev a snižuje také hladinu cholesterolu. Lněné semínko hraje také roli při prevenci některých nádorových onemocnění.

  • Hlíva ústřičná
  • Houba, která se dá upravovat na mnoho způsobů. Koupíme ji po celý rok v běžných supermarketech. Díky vysokému obsahu beta 1,3 D glukanů má preventivní účinky proti zánětlivým onemocněním, zvyšuje obranyschopnost organismu (beta glukany z ovsa tento účinek nemají), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dále pak obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, D, C, K, některé stopové prvky a minerální látky.

  • Kysané zelí (a další kvašená zelenina)
  • Zelí obsahuje vysoké množství vlákniny a vitamínu C, K a B. Kvašením se obsah těchto vitamínů zvyšuje. Kysané zelí zvyšuje obranyschopnost organismu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Je jich víc ..

Výčet potravin, které mají velice pozitivní účinky je dlouhý, patří mezi ně vlašské ořechy, mandle, mrkev, červená řepa, jablka, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky a mnoho dalších. Je výborné zařazovat je do svého jídelníčku.
Víc, než na superpotraviny bychom se ale měli spoléhat spíš na zdravý rozum a správný životní styl. To znamená ani nevěřit všemu, co výrobci vypustí v podobě PR článků do světa. Třeba kokosový olej mezi superportraviny rozhodně nepatří. O tom ale až někdy jindy...