Výživové poradenství Marcela Avramopulu - Hrníčkový koláč z mikrovlnky – nepravý Mug cake

Hrníčkový koláč z mikrovlnky – nepravý Mug cake

  19.6.2017 Marcela Avramopulu

Pravý mug cake je totiž z klasické mouky a má víc tuku i cukru. Určitě je jemnější, než ten, co vám za chvilku představím. Ale určitě taky neobsahuje tolik vlákniny, bílkovin a betaglukanů.

Co to tedy je ten nepravý Mug Cake?

Velmi rychlý teplý koláč z vloček, ovoce, vejce a mléka, lehce doslazený.
Výborná teplá snídaně pro děti i dospělé, vhodná i pro ty, kteří jsou zrovna v hubnoucím režimu.

Co budete potřebovat

5 minut čas a mikrovlnku
A ze surovin:

  • 1 vejce
  • 50g jemné nebo rozdrcené ovesné vločky
  • 10ml mléko polotučné
  • 4g med / čekankový sirup
  • 1 banán – 1/2 do surovin, 1/2 na dozdobení
Může být navíc: mini kousek másla zamíchat do surovin, taky mletou skořici a k hotovému koláči trocha kysané smetany. A taky můžete trochu banánu ubrat a přidat jahody, maliny, ostružiny… Nebo banán vynechat úplně, ale budete to muset víc dosladit.

Postup

Vyberte si trochu větší hrneček, kolem 330ml. Nasypte vločky, přidejte vejce, ½ nakrájeného banánu nebo jiné ovoce, méně než malou lžičku medu a kousíček másla. Pořádně vidličkou promačkejte a promíchejte. Přilijte trošku mléka tak, aby suroviny připomínali trochu řidší kaši. Pak dejte na 1,5-2,5 min. do mikrovlnky. Kaše ztuhne – viz. fotka. Pak stačí jen vyklopit na talíř a ozdobit zbylým ovoce, nebo rozvarem z malin nebo jahod. A trocha kysané smetany navrch tomu chuťově taky přidá.


Výsledná energie a živiny / 1 hrneček, při použití medu a másla:
1665 kJ / 396 kcal
, S 56g, B15g, T11g, 11g vláknina.


Chuťově i výživově velmi příjemná záležitost. Bílkoviny, vláknina – po takovém koláči nebudete mít, na rozdíl od koláče z bílé mouky, hlad a s klidem vydržíte do svačiny.


Pokud byste se rádi dozvěděli víc receptů, zjistili jak jíst zdravěji, nebo probrali svůj životný styl, můžete využít konzultací. V Praze, nebo online. Stačí se objednat přes e-mail nebo telefonicky.