Alko drinky - velké porovnání energie

  14.8.2017 Marcela Avramopulu, publikováno na webu Vím, co jím

Minimálně jedno pivo, cider, mojito, sklenička vína nebo Aperol Spritz v nás lehce zmizí téměř při každé návštěvě zahrádky nebo grilovačce. Spolu s tím v nás zmizí taky překvapivě dost energie.

Energie v alkoholu - kde se bere?

Obsah energie v alkoholických nápojích závisí na obsahu cukru a obsahu alkoholu. Některé nápoje obsahují cukr přirozeně, do jiných nápojů se cukr přidává při samotné výrobě alkoholu, nebo při míchání koktejlu. Alkohol obsahuje na 1g 29 kJ, 1g cukru 17 kJ. Pokud si hlídáte váhu, při výběru je dobré řídit se obsahem energie na 100 ml, i na množství drinku v jedné sklečničce. A také je fajn, když bude mít nápoj nějaký výživový bonus v podobě vitamínů nebo antioxidantů.
Teď si předstvíme nápoje jednotlivě, tabulku pro snažší porovnání najdete na konci článku.

PIVA

Piva se dělí podle různých parametrů, jeden z nich je stupňovitost piva. 10° pivo obsahuje 10% látek EPM (extrakt původní mladiny), 12° obsahuje 12% EPM. Čím více stupňů, tím „plnější" pivo a také tím více alkoholu. Piva se tak dělí na:

  • Stolní pivo - obsahuje 1,01 až 6,99 % hmotnostních extraktu původní mladiny
  • Výčepní pivo - obsahuje 7,00 až 10,99 % hmotnostních extraktu původní mladiny
  • Ležák - obsahuje 11,00 až 12,99 % hmotnostních extraktu původní mladiny

A čím více alkoholu, tím více energie...

Světlé výčepní pivo

500 ml - 750 kJ, 300 ml - 450 kJ, 3,5 – 4,3% alkoholu obj.
Neboli klasická „desítka“. Pivo je kromě alkoholu zdrojem také příznivě působících látek – vitaminů zejména řady B, minerálních látek a antioxidantů.

Světlý Ležák

500 ml - 900 kJ, 300 ml - 600 kJ, cca 5% alkoholu obj. (Údaj platí pro 12° pivo.)


Mezi ležáky spadá „jedenáctka“, i „dvanáctka“. Výživové benefity má tento druh piva stejný, jako méně stupňová piva.

Cider

500 ml - 1000 kJ, 300 ml - 600 kJ, 4,5% alkoholu obj.
Cider je zkvašený jablečný mošt s podobným obsahem alkoholu, jako má pivo. Tradici má ve Velké Británii, Francii a Španělsku, poslední roky se stal oblíbeným i v České republice. Cider může být s bublinkami, bez bublinek, suchý, sladký i polosuchý. Obsahuje antioxidanty a trochu vitaminu C. Podává se chlazený.

Aperol Spritz

1 koktejl (120 ml) - 433 kJ, cca 9% alkoholu obj.
Oblíbený nápoj smíchaný v poměru 1 díl sody, 2 díly hořko-sladkého likéru Aperol a 3 díly perlivého nebo šumivého vína Prosecco. Doplněné ledem a ozdobené plátkem pomeranče.

  • 6 cl Prosecca
  • 4 cl Aperolu
  • 2 cl perlivé vody
  • kostky ledu
  • plátek pomeranče

Cuba Libre

1 koktejl (140 ml) - 580 kJ, cca 11% alkoholu obj.
Míchaný nápoj ze zlatého rumu, coly, s limetkou a ledem.

  • 4 cl rumu gold
  • 10 cl coly
  • limetka
  • kostky ledu

Mojito

330 ml - cca 560 kJ, 7% alkoholu obj.
Tradiční kubánský osvěžující koktejl s mátou, limetami, bílým rumem, cukrem, sodou a spoustou ledu.

  • 2 díly bílého rumu
  • půl sklenice drceného ledu
  • 4 díly limetky
  • lístky čerstvé máty
  • 2 vrchovaté lžičky velmi jemného cukru
  • 1 díl sodovky

VÍNA

Víno má benefity v podobě antioxidantů, nejvíc jich má víno červené. I u vína se energetická hodnota odvíjí od obsahu alkoholu a zbytkového cukru, tj. cukru, který v nápoji zbyde po prokvašení (přeměně cukru na alkohol). Podle obsahu tohoto cukru se dělí vína do čtyř kategorií. Přesná kategorizace je pro laika složitější, protože zohledňuje nejen obsah cukru, ale i obsah kyselin. Proto i polosuché víno může chutnat kyseleji, než bychom čekali. Obecně ale platí, že čím sušší víno, tím méně cukru a naopak. A protože v létě pijeme spíš vína bílá, uvedeme si energetické údaje právě u nich.

  • Suché - cukr do 4 g/l. Do 9 g/l, jestliže celková kyselost je nejvýše o 2 g nižší, než obsah zbytkového cukru
  • Polosuché - cukr do 12 g/l. Do 18 g/l, jestliže celková kyselost je nejvýše o 10 g nižší, než obsah zbytkového cukru
  • Polosladké - cukr do 45 g/l
  • Sladké - cukr nejméně 45 g/l

Vína obvykle obsahují kolem 10-13% alkoholu. Jeho obsah je v každém víně jiný, stejně jako obsah cukru. Proto jsou energetické údaje spíše orientační. I tak je ale na první pohled patrné, že deci a půl sladkého vína vám dodá o téměř jednu třetinu energie víc, než sklenička vína suchého.

Víno bílé suché

150 ml - 420 kJ

Víno bílé polosuché

150 ml - 489 kJ

Víno bílé polosladké

150 ml - 577 kJ

Vinný střik z bílého suchého vína

330ml - 280 kJ
Vinný střik se míchá tradičně v poměru 1 díl vína, 2 díly sody nebo vody. Každý alkohol trochu dehydruje, proto je dobré k němu popíjet i vodu, takže vinný střik je z tohoto pohledu ideální volbou.


Porovnání alkoholických nápojů

Nápojmlenergie kJ
Světlé výčepní pivo500750
Světlé výčepní pivo300450
Světlý ležák 12°500900
Světlý ležák 12°300600
Cider5001000
Cider300600
Aperol Spritz120433
Cuba Libre140580
Mojito330560
Víno bílé suché150420
Víno bílé polosuché150489
Víno bílé polosladké150577
Víno bílé sladké150591
Vínný střik330280
Zdroj: Marcela Avramopulu