Jste víceméně v klidu a máte teď dost času? Můžete ho příjemně využít. E-book ke stažení.

  21.03.2019 Marcela Avramopulu

Krizová opatření nás zahnala domů, na chalupy… Žádné bary, kina, divadla, výstavy, fitka, restaurace nebo návštěvy. Lidé, kteří teď čelí náročné situaci a snaží se skloubit děti, homeoffice nebo řeší existenční problémy, následující řádky neosloví. Přeji všem, aby se tématu "prostor pro sebe" mohli časem dotknout i oni.

Máte teď nezvykle času pro sebe? Jestli nevíte, co s ním a chtěli byste to prozkoumat, můžete zkusit e-book Sebekoučink - jak využít čas. Otázky, prostor pro odpovědi, které vám pomohou zorientovat se v tom, čemu byste se mohli věnovat.


Psát o tom, že situace má dva úhly pohledu a můžeme se na ní dívat pozitivně, by bylo troufalé. Ono je to sice pravda, ale jde to jen za předpokladu, že nás teď nic netrápí, že jsme zdraví, finančně zabezpečení a máme víc času, než obvykle. Takovým lidem se teď otvírají nové obzory. A do jisté míry i těm ostatním, pokud to nálada dovoluje.
Každá krize s sebou nese přeskládání hodnot. Toho, co je důležité a co není. Můžeme taky udělat něco, co jsme dlouho odkládali. Provést osobní revizi. Věnovat se sami sobě.

Mám čas! Paradoxně se teď stalo to, co jsme si všichni přáli. Mít čas! Přestat se honit. Kolikrát jste za poslední roky řekli vy, nebo vaši známí: „nestíhám“? Jestli se vám to změnilo na „stíhám“, zastavte se. Zpomalte a zeptejte se sami sebe – čemu jsem se chtěl věnovat a neměl jsem na to čas? Co to bylo? Chci se tomu věnovat teď? Třeba objevíte něco, co stojí za to rozvíjet. Nebo jenom dokončit. Zbavit se restů. Anebo taky zjistíte, že nestíhání byla jenom výmluva a vlastně nic nepotřebujete a nic dělat nechcete. To všechno je v pořádku.

Zapomenuté sny. Jaké jsme měli sny? Co nás bavilo dřív, před lety… Mám chuť se k tomu teď vrátit? Pro někoho to může znamenat, že se zase vrátí k malování, pro někoho, že vytáhne ze skříně housle, na které osm let nehrál.

Čas pro nic nedělání. Někdy je fajn taky nic moc nedělat. Prostě jenom tak být. Neplánovat. Odpočívat. Kterou z knížek jste si chtěli přečíst a nedostali jste se k tomu? Který film vám utekl v kině?

V čem se chci rozvíjet? Třeba vás napadne i něco, co jste se chtěli naučit. V čem jste se chtěli vzdělávat, rozvíjet… Na internetu je takových možností, tutoriálů, online kurzů. Zaujalo vás z toho něco?

Koho můžu potěšit? Jaký máme pocit, když někomu uděláme radost? Každý by to asi popsal jinak. Hřejivý, milý, příjemný. Určitě pozitivní. Možná ve spojení s přeskládáváním hodnot se lidé vrací víc k sobě, ale i ke vztahům, svému okolí. Pomáhají si a to je jedna z věcí, která je na každé krizi opravdu hezká. Ta pospolitost. To se ve spěchu a shonu zažít nedá. Komu jste už dlouho nezavolali, koho by váš telefonát teď potěšil? U rozdávání radosti nemusíme zůstat jen u telefonátů, doba přeje dobrým skutkům. Kdy jste naposled dobrovolničili? Proč to nezkusit právě teď. Jak se říká, karma je zdarma! 😊