Celozrnné perníčky

  07.12.2017 Marcela Avramopulu

Cukroví k Vánocům patří a pár kousků ještě nikoho nezabilo. Pro "zdravější" variantu stačí vyměnit hladkou mouku za celozrnnou a vynechat cukrovou polevu. Jsou dobré i tak. A na vykrajování u nás frčí víc než klasická vykrajovátka, ta od dětí, na modelínu :)

Co budete potřebovat

  • 400 g celozrnné pšeničné mouky (jemně mleté)
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička sody
  • 2 vejce
  • 100 g tuku na pečení
  • 140 g cukru moučky
  • 1 vejce na potření perníčků

Postup

Perníkové koření si můžete vyrobit sami - v hmoždíři roztlučte vrchovatou lžičku mleté skořice, 6 hřebíčků, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček černého pepře, necelou lžičku mletého zázvoru, půl lžičky anýzu, větší hvězdičku badyánu. A po roztlučení přidejte trochu nastrouhané citronové kůry.

Cukr utřete s vejci a změklým tukem, přidejte med a koření. Po té vmíchejte mouku se sodou. Vypracujte těsto, zabalte do folie a nechte do druhého dne uzrát v lednici.

Těsto rozválejte na silnější plát, vykrajujte. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém pečícím papírem, při 180°C cca 8 minut. Po vyndání rychle potřeme rozšlehaným vejcem, tak aby stihlo ještě zaschnout. Perníčky se potom krásně lesknou.