Jak probíhá výživové poradenství a změna životního stylu

  20.04.2020 Marcela Avramopulu

Zkušenosti a znalosti předávám klientům tak, aby změny byly co nejpříjemnější. S každým pracuji individuálně, nejdůležitější je, aby se klient cítil dobře. Poradenství propojuji s koučováním. Otázky pomáhají hledat ty nejvhodnější cesty, poradenství drží hranice a směr.

Můj přístup k poradenství je o monitorování zvyklostí klienta, reflexi, edukaci, doporučeních a empatickém vedení.
Společně zjišťujeme, jak žijete, co jíte, proč i kdy. Co ne/máte rádi, jak spíte, jak se hýbete, jak pracujete se stresem a co vlastně chcete.
To pomáhá nejenom mně, ale i Vám. Občas se stane, že původní cíl se trochu promění, ale to je v pořádku. Všechno tohle nám pomáhá zmapovat kdo jste a co vlastně chcete a potřebujete.
Po zmapování následuje edukativní fáze a nacházení řešení. Nepoužívám ani neprodávám univerzální návody, striktní jídelníčky, nebo potravinové doplňky. Ze zkušenosti vím, že nemá smysl jenom radit a doporučovat. Nejsme roboti, každý jsme jiný a každý potřebujeme něco jiného. Proto ke klientovi přistupuji idnividuálně a při vedení používám koučovací techniky. Ptám se, a na řešení si přicházíte sami. Koučovací způsob vedení poradenství dodává větší přívětivost a přizpůsobivost klientovi. Celý proces má pak větší efekt, než pouhé poradenství. Zvyšuje se motivace. Klient si takto uvědomí jaký význam pro něj změna má a taky si zvolí, které oblasti zdravého životního stylu se chce opravdu věnovat. Jestli je to jídlo, naučit se vypnout, pohyb nebo od každého trochu. Společně pak přicházme na to, jak to změnit a jak si změny udržet.

Často se totiž děje, že klient chce změnit svůj životní styl, protože má pocit, že by měl (říká mu to někde z okolí, vidí to všude v médiích). Jenže taková motivace nestačí. "Měl bych" dlouhodobě nefunguje. Aby došlo ke změně, která je trvalá, je potřeba opravdu chtít. Opravdu vědět, co chci, já, kvůli sobě.

První konzultace trvá zhruba 90 minut, další 60 minut. Zpočátku je dobré vídat se po týdnu, postupem času se doba prodlužuje. Můžete využít tři konzultace, nebo dlouhodobější podporu, obvykle kolem 8-12 setkání. Vše je na domluvě.


ZKUŠENOST MÉHO KLIENTA:
"Zadání bylo: Chci změnu, chci se cítit lépe a potřebuji pomoc s uvědoměním si, co mě trápí.
Začali jsme velmi neformálním "sezením" – rozhovorem, který se opakoval 3x...
Na těchto schůzkách si Marcela postupně utvářela obrázek toho, jak mi může pomoci s využitím svých, letitých zkušeností. Nenásilnou formou jsme dospěli k úpravě jídelníčku, identifikovali chyby, které jsem měl léta zažité a postupně nastavili nové vnímání věcí, které mi dříve přišly nemožné. Např. že nemusím vždy všechno dojídat, že mohu normálně fungovat bez velkého množství cukru v jekékoliv formě, že mohu pravidelně snídat, že mohu jíst pouze 3x za den a stačí to.... Těch věcí bylo samozřejmě více, ale snažil jsem se napsat ty zásadní, které jsem změnil a cítím, že mi ta změna pomohla.
Marcela mi věnovala zceala individuální přístup, zaměřený na mé potřeby a možnosti pracovat s dlouhodobým výsledkem. Mým cílem nebylo primárně zhubnout, ale překvapilo mě, že se tak stalo "samo", bez toho abych musel "držet" nějakou dietu a myslet na to, že chci zhubnout. Ještě jednou díky Marcele a přeji ji mnoho spokojených klientů, jako jsem já :o)
Pavel"
A já dodávám, že Pavel zhubl neuvěřitelných 17 kg a už rok si váhu bez problémů drží.


Pokud máte zájem o více informací, nebo si chcete domluvit konzultaci, spojit se se mnou můžete prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky. Konzultace mohou probíhat i online.