Zdravější i netradiční vánoční cukroví

  09.12.2021 Marcela Avramopulu

Cukroví k Vánocům patří, zkuste ho tentokrát jinak. Pro "zdravější" variantu stačí vyměnit hladkou mouku za celozrnnou, používat vločky, sušené ovoce nebo třeba mandlovou mouku. Takové cukroví vás víc zasytí, takže ho sníte míň a taky spolu sním sníte aspoň trochu vlákniny.

CELOZRNNÉ PERNÍČKY

Co budete potřebovat

  • 400 g celozrnné pšeničné mouky (jemně mleté)
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1,5 lžičky sody
  • 2 vejce
  • 100 g tuku na pečení
  • 140 g cukru moučky
  • 1 vejce na potření perníčků

Postup

Perníkové koření si můžete vyrobit sami - v hmoždíři roztlučte vrchovatou lžičku mleté skořice, 6 hřebíčků, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček černého pepře, necelou lžičku mletého zázvoru, půl lžičky anýzu, větší hvězdičku badyánu. A po roztlučení přidejte trochu nastrouhané citronové kůry.

Cukr utřete s vejci a změklým tukem, přidejte med a koření. Po té vmíchejte mouku se sodou. Vypracujte těsto, zabalte do folie a nechte do druhého dne uzrát v lednici.

Těsto rozválejte na silnější plát, vykrajujte. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém pečícím papírem, při 180°C cca 8 minut. Po vyndání rychle potřeme rozšlehaným vejcem, tak aby stihlo ještě zaschnout. Perníčky se potom krásně lesknou.

SKOŘICOVÉ KULIČKY

Co budete potřebovat

  • 300 g loupaných mandlí
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 140 g cukru moučky
  • 1 vejce na potření perníčků

Postup

Mandle spařte vroucí vodou, oloupejte a rozemelte na jemno. Čokoládu nastrouhejte a smíchejte ji s jednou lžičkou skořice a namletými mandlemi. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte 100 g cukru. Sníh spojte s mandlovo-čokoládovou směsí a vypracujte těsto. Nechte odležet v lednici

Těsto uválejte do menších "hadů" a nakrájejte na malé kousky, ze kterých vytvarujte kuličky. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte ve středně vyhřáté troubě 10-15 minut. Mezitím smíchejte zbývající skořici s cukrem a po vychladnutí kuličky pocukrujte touto směsí.

KOKOSOVÉ MĚKKÉ SUŠENKY

Co budete potřebovat

  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek
  • 50 g rozinek
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • semínka z poloviny vanilkového lusku
  • 1 lžička skořice
  • 1 vejce
  • 3 bílky - sníh

Postup

Ovesné vločky smícháme s kokosem, semínky, nahrubo nasekanými rozinkami, olejem, vanilkou, skořicí a vejcem. Na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků a tvarujeme placičky.

Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 150°C (spíše sušíme) dorůžova.

Doporučuji rovnou udělat dvojnásobnou porci :)

MRKVOVÉ CUKROVÍ

Co budete potřebovat

  • 250 g Hery
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g hladké celozrnné mouky
  • 150 g jemně strouhané mrkve

Postup

Smíchejte a zpracujte do těsta. Těsto rozváejte na tlustší plát, vykrajujte a pečte při 180°C. Po vyndání ještě horké obalte v moučkovém cukru. A nebojte se té mrkve, opravdu nepoznáte, že v tom je.