Nestíháte se najíst a váháte, který fast food si vybrat?

  24.5.2017 Marcela Avramopulu, publikováno na webu Vím, co jím

Každý z nás občas nestíhá, natož se v klidu najíst. Někdy to prostě nejde a pak nastává otázka, co zvolit. Pizzu do ruky, párek v rohlíku, hamburger z fast foodu, nebo bagetu? Co z toho je menší zlo?

Jak by mělo jídlo vypadat

Na začátek je nejlepší si vysvětlit, jak by mělo hlavní jídlo vypadat. Mělo by nám dodat energii, která se ale do krve uvolňuje postupně, abychom s energií vydrželi do dalšího jídla, tedy zhruba tři hodiny. Hlavní jídlo by také mělo zahnat hlad. Co se složení týká, zastoupeny by měly být potraviny, ve kterých převažují komplexní sacharidy (přílohy, celozrnné pečivo), pak ty s převahou bílkovin (vejce, maso, šunka, ryby, sýry, tofu apod.), dále by mělo obsahovat zeleninu a také trochu kvalitního rostlinného tuku. Jídlo by také mělo mít kolem 2500 KJ pro „průměrnou“ ženu a 3200 KJ pro „průměrného“ muže. S tímto ideálem můžeme snadno porovnat jídla z fastfoodu.

Pizza - 480 kJ

Záleží na množství, do ruky se dá koupit většinou 1/8 velké pizzy. Což může být kolem 480 kJ. To není mnoho, jeden kousek vás na dlouho nezasytí a ve výsledku ani dva, ani tři. Pizza totiž obsahuje málo bílkovin a minimum zeleniny, a to jsou zrovna dvě složky, které po snězení jídla zajišťují delší dobu nasycení. Pizza navíc obsahuje hodně sacharidů, a to jak komplexních, tak pocházejících z bílé mouky. A také poměrně dost tuku.

Párek v rohlíku - 900 kJ

Jeden má kolem 900 kJ. Takže energeticky odpovídá spíš svačině. Ač se párek může zdát jako vhodný zástupce zdroje bílkovin, párek obsahuje víc tuku, než bílkovin. Takže ve spojení s rohlíkem je na tom podobně, jako pizza. Převažují sacharidy, obsahuje moc tuku a málo bílkovin, o zelenině nemluvě. Po snězení jednoho, ale i dvou kousků, budete mít brzo hlad. O nápadu nahradit párek klobásou se asi nemusíme víc rozepisovat, je jasné, že ta obsahuje tuku ještě víc.

Hamburger z fast food - 2 400 kJ

Klasickým hamburgerem se moc nezasytíme, proto každý volí buď dva kousky, nebo větší Burgery typu Big Mac a podobně. Takový výrobek se už energeticky vyrovná příjmu, který by měla mít k obědu žena, má totiž kolem 2400 kJ. Složení ale není zrovna to pravé. Hodně tuku a zajímavostí také je, že obsahuje i docela dost cukru. Sladká houska s minimem zeleniny rychle zasytí, ale ne na dlouho. I po takovém burgeru budete mít brzy hlad.
Lepší variantou v tomhle případě je třeba burger do ruky z bistra, kde si hamburgery vyrábí sami z poctivých surovin. Bude mít víc masa, houska nebude tak sladká a můžete se taky domluvit na množství přidané majonézy a dalších ingrediencí.

Kuřecí stripsy, hot wings, hranolky, langoše: 1000 - 2 245 kJ

Smažené a zase smažené. Takže tuk a zase tuk. Hranolky i langoše kromě tuku obsahují už jen sacharidy. Bílkovin absolutní minimum. Takže zase nezasytí. Trošku lépe jsou na tom kuřecí stripsy, nugety apod., ale jen trošku. Obsahují sice i bílkoviny, ale vzhledem k množství tuku se nedají doporučit. Zelenina chybí všude.

  • střední hranolky MC Donald´s 1424 kJ
  • Langoš 100g cca 1000 kJ
  • 5ks Hot wings KFC 2245 kJ
  • 5ks Hot and Spicy Wings KFC 1760 kJ

V některých fastfoodech nabízí lehčí variantu masa v housce, než je obalované maso. Třeba grilované kuřecí prso ve spojení s tortillou nebo bagetou. To je určitě vhodnější varianta, ale za předpokladu, že si vyžádáte jen malé množství přidané majonézy.Nejlepší by bylo takové jídlo doplnit salátem s trochou zálivky. Ten se nám ale za pochodu jíst nepodaří.

Bageta - 2 300 kJ

Baget je v nabídce opravdu hodně, koupíte je balené od mnoha výrobců nebo čerstvě připravené. Ty čerstvé by měly být kvalitnější už jen proto, že jejich trvanlivost nemusí být několik dnů. I tak ale obvykle bagety spojuje nedostatek bílkovin a zeleniny. V bagetě s vajíčkem může být ve výsledku půl, max. celé vejce, v šunkové dva, tři plátky šunky (40-60g). Takže zase hodně sacharidů, málo bílkovin, minimum zeleniny a v případě doplnění bagety majonézou nebo tukovou pomazánkou, i hodně tuku.

Balená bageta s obalovanými kuřecími nugety (180g) má kolem 2300 kJ, čerstvá bageta o stejné velikosti (180g) Caprese – tedy s mozzarellou a rajčaty, je na tom energeticky v podstatě stejně. Jen má trošku víc zeleniny.

Co teď?

Z porovnání fast foodové nabídky s ideálním hlavním jídlem vyplývá, že dobrou nabídku těžko hledat. Fast food prostě splňuje účel vyplývající z názvu – rychle zasytit. Už neřeší, na jak dlouho, ani čím. Řešení, i když vás bude stát o pár minut času navíc, to ale má. A to je vlastní bageta. Ideálně připravená doma. S kupovanou bagetou se to nedá srovnat, dvě vejce, šunka, sýr…

A i kdyby se vám nepodařilo na přípravu bagety myslet dopředu, pořád si můžete během dne místo do fast foodu, zajít do obchodu a koupit si tam větší celozrnnou, nebo aspoň vícezrnnou bagetu, 100-150 g šunky nejvyšší jakosti, 50-80g plátkového sýra a kelímek cherry rajčat.