Co můžete čekat od mentoringového setkání

  10. 01. 2022 Marcela Avramopulu, tel.: 774 672 643, kontakt@marcelaavramopulu.cz


JAKÁ TÉMATA SE HODÍ NA MENTORING?

Jakákoliv z osobní oblasti, pokud zjistíme, že s nimi mám zkušenosti a mám Vám co nabídnout. Nebojte se zeptat. Pokud pro Vás nebudu vhodným rádcem, nabídnu Vám jiné možnosti - třeba jenom popovídání, opečování, nebo můžeme dospět k tomu, že je pro vás vhodné koučování. Anebo Vás zkusím propojit s někým, kdo Vám bude víc užitečný.

JAK TO PROBÍHÁ?

Před prvním setkáním je dobré si krátce zatelefonovat, abychom si ujasnili téma a ověřili, zda Vám s ním mohu pomoci. V případě, že ano, následné setkání trvá tak dlouho, jak potřebujete, obvykle 60-90 minut. Potkáme se v příjemných prostorech v Praze 8, nebo online.
Téma je na Vás. A je také na Vás, jak moc mi o něm budete chtít říct. Je samozřejmostí, že cokoliv mi sdělíte, zůstane jen mezi námi. Klient většinou přichází s nějakým problémem, prožívá náročnou životní situaci, ve které se ztrácí, už je toho na něj moc anebo prostě chce dojít k rychlejšímu řešení. Společně se na situaci podíváme, probereme ji ze všech možných stran a různých úhlů pohledu. Už jen to, že se někomu svěříte, je obvykle úlevné.
A společně také budeme hledat cestu, jak se můžete posunout a pokud se jedná o problém, jak ho zmírnit nebo jak z něho ven. Z pozice mentora to budu celé citlivě komentovat a na základě svých zkušeností Vám doporučím, jak můžete sitauci řešit. Doporučení se dají různě ohýbat, kombinovat, můžete se jimi inspirovat, ale můžete se jich přímo držet. Je to jenom na Vás. Mentoringové setkání Vám pomůže se v situaci zorinetovat a rychle se posunout.


K ČEMU JE TO DOBRÉ?

Ušetříte si měsíce a třeba i roky zkoušení a hledání správného řešení, ušetříte si stresy. Je uklidňující, nebýt na problém sám a zjistit, že mluvíte s člověkem, který má za sebou podobnou zkušenost a který ji zvládl. Je uklidňující zjistit, že nic netvrá věčně a že každá situace má nějaké řešení.


NENÍ LEPŠÍ PORADIT SE S KAMARÁDY?

Jak kdy. Pokud řešíte záležitost, kdy vám pomůže poslechnout si názory přátel a inspirovat se jejich doporučenímmi, pak to stačí. Jsou ale situace, které třeba ani s kamarády nechcete řešit, anebo na které kamarádi nestačí. Kamarádi vás vyslechou a s láskou se vám poradí. Ale všimněte si - co kamarád, to jiný názor. Na situaci se dívají skrz své emoce, spekulují, jak by to asi řešili oni. Je to od nich hezké a je to naprosto v pořádku. Mají vás rádi a dělají to nejlíp jak umí. Pokud si ale neprošli tou situací, kterou právě procházíte vy, pokud to berou víc ze svého pohledu, než z vašeho, může vás to spíš zmást, než pomoci.
Mentor má pro vás pochopení, empatický přístup, ale zároveň si drží nadhled a hlavně ví o čem mluví, protože si danou situací prošel.


NEBOJTE SE

Je pravděpodobné a normální, že jste během těžších životních období citlivější, že se vám chce plakat, nebo že jste rozrušeni. To všechno je v pořádku. Mám pro to pochopení, kapesníčky v zásobě a věřte, že lidé často přichází téměř s pláčem a odchází s úsměvem a lepší náladou.


ZKUŠENOSTI KLIENTŮ
"Na schůzce u Marcely jsem byla opakovaně, nevěděli jsme si rady se situací, která se týkala rozvodu, péče o malé děti a špatné komunikace s otcem dětí. Marcela vše velmi empaticky vyslechla a citlivě a nevtíravě vnesla do rozhovoru svůj názor a rady a to jak odbornice, tak jako matky, což jsou rady nejcennější. Velmi dobře se dokázala navnímat a vžít do mé situace a cítila jsem, že má o můj příběh opravdu zájem, nemluvě o tom, že rady, které mi dala opravdu vedly ke zlepšení situace a jejímu postupnému řešení. Měla zájem o mé pohodlí na setkán a při setkání s ní jsem se vždy cítila vždy velmi mile a příjemně.
Kateřina"


ROZDÍL MEZI MENTORINGEM A KOUČOVÁNÍM

Mentoring je o radách, o předávání zkušeností, vede k řešení situace, kdy se klient doporučeními řídí nebo inspiruje. Zatímco koučování klienta rozvíjí, během koučovacího procesu je kouč pouhým průvodcem, nápady na řešení jdou pod vedením kouče od klienta. Každá metoda má něco do sebe, a pokud si nejste jisti, která metoda se pro vás víc hodí, nevadí. Určitě na to přijdeme ;)