Jak se sžít s novou situací v rámci rodiny? E-book ke stažení.

  22.03.2019 Marcela Avramopulu

Nouzový stav zamíchal úplně vším. Kdo může, pracuje z domova, děti nechodí do škol, školek, nesmíme ven za zábavou. Všichni doma, za dost nestandardních podmínek, nikdo neví na jak dlouho. Je to… změna! A je to výzva. Jak se s tím sžít?

Je potřeba sladit spoustu režimů. Svůj, dětí, rodiny jako celku, pracovní i partnerský. Přidávám odkaz na e-book Rodinný sebekoučink. Zasloužil by si víc podrobných otázek, ale základní pilíře tam najdete a odpovědi vás posunou tím správným směrem.

Home office. Zamysleme se nad tím, jaké potřebujeme podmínky, abychom mohli pracovat doma. A pokud to jde, zkusme jim vyhovět. Zrovna u otázky práce pomáhá, když si nastavíme řád. K tomu poslouží další otázka - kolik času a kdy se práci budu věnovat? Jak to jde dohromady s prací partnera, s režimem dětí? Čím víc vyladíme odpověď, tím méně stresu nám homeoffice bude působit.

Čas s dětmi. Děti jsou zvyklé na režim. Školka, škola, kroužky, úkoly. I teď je školní rok, prázdninám se nouzový stav moc nepodobá. I tady pomůže, když se nad tím, jak trávit čas s dětmi, trochu zamyslíme. Úkoly, které posílá škola, nám nějakou dobu zaberou. Ale co pak – co děti potřebují, aby byly v pohodě? Co by mohly dělat nového, nebo my s nimi? Co nás baví dělat společně? Každou maličkost, na kterou přijdeme, stojí za to vyzkoušet. Vypadá to, že času budeme mít víc než dost.

Partner, děti, já. Když už jsme spolu víc než obvykle, jak ten čas můžeme společně využít? Co můžeme společně dělat? Co nás bavilo, baví a spojuje? Je něco, co můžeme spolu dělat pravidelně? Vyzkoušet něco nového, nebo naopak oprášit staré zvyky? Zkuste něco z toho, jako prevenci ponorkové nemoci.

Čas s partnerem. Jsme zvyklí se spíš míjet, vídat o víkendech. Přijměme novou situaci jako šanci osvěžit vztah. Co jsme dřív spolu dělávali a bavilo nás to? Co bychom spolu mohli zažít?

Čas pro sebe. To je jeden z pilířů, na který hlavně ženy zapomínají. Přitom nálada všech se odvíjí od nálady jednotlivců. A buďme upřímní, hlavně od nálady žen. Spokojená máma, spokojená manželka, spokojená celá rodina, tak to prostě je.
Takže nezapomínejme na sebe. Ani ženy, ani muži. I v rámci rodiny, každý z nás potřebuje chvilku klidu. Co potřebuji, abych byl za dané situace v pohodě? Kdy si najdu čas na sebe, kolik ho potřebuji a co v něm chci dělat? Někdy si stačí chvíli číst, dát si vanu, jít si zaběhat.


Další inspirující sebekoučinky najdete na blogu - Stabilizační sebekoučink pro sklidnění mysli a Sebekoučink pro využití volného času.
Pokud byste raději probrali vše osobně, můžete využít koučování online (Skype, Messenger video hovor). Pro více informací nebo domluvení termínu mě prosím kontaktujte e-mailem nebo telefonicky.
Zajímá Vás, co to je somatické koučování a k čemu Vám může být užitečné? Odpovědi najdete zde.