Potřebujete se sklidnit? Vyzkoušejte sebekoučink. E-book ke stažení.

  19.03.2019 Marcela Avramopulu

Nezvyklá situace přirozeně budí strach a obavy. Nikdo z nás pravděpodobně ještě nic takového nezažil, téměř vše je zakázané, omezení pohybu, kontakt s lidmi, obavy o zdraví, někomu se hroutí podnikání, denně se na nás hrne obrovské množství ne zrovna pozitivních informací. Všechno je vzhůru nohama.

JAK NA STABILIZUJÍCÍ SEBEKOUČINK v době koronaviru? Stáhněte si e-book Stabilizační sebekoučink. Najdete v něm otázky, vaším úkolem bude jenom si na ně odpovědět. Co tím získáte? Svůj vlastní návod, jak se o sebe v této náročné situaci postarat. Vyplněný soubor si pak můžete vytisknout a vyvěsit na viditelné místo, abyste ho měli stále po ruce. A víte co je na tom to nejhezčí? Zjištění, že sami sobě umíte být oporou. Držím palce, ať se daří! A níže připojuji pár postřehů.

PODLEHNOUT STRACHU JE TAK SNADNÉ. JE TO NÁROČNÉ OBDOBÍ. Zkusme se stabilizovat. Zkusme být víc tady a teď, nikdo neví, co bude. Ale jednou to skončí. Do té doby plánujme, přemýšlejme, ale nedělejme to celý den. Pečujme o sebe.
Každý jsme jiný a každý potřebujeme něco jiného, uvádím pár nápadů. Uvidíte, co ve vás bude rezonovat.

Informace o situaci jsou určitě důležité. Nepřehlcujme se jimi. Nastavme si, kolikrát denně a z jakého zdroje se budeme informovat. Jednou? Dvakrát? Pustím si zprávy, nebo si jen přečtu titulky na kvalitním zpravodajském webu?

Dělejme věci, které děláváme i běžně. Věnujme se pravidelným činnostem jako doposud, zvyky stabilizují.

Zamyslete se nad tím, které činnosti vám dělají dobře. Nejlépe fungují činnosti, které vyřadí levou mozkovou hemisféru, tedy naší rozumovou část mozku a přepnutí se do kreativna. Dobře nám dělá tvoření. Malování, focení, výroba čehokoliv, můžete třeba stlouct ptačí budku, vyrobit fotoalbum nebo si něco ušít. Vařte. Hrajte na hudební nástroj. Hrajte si.

S kým chci být v kontaktu? A o čem se s ním chci bavit? I tady je dobré tématu aktuální situace věnovat jenom nějaký omezený čas. Radši se zaměřte na to, na co se těšíte, co se vám nedávno stalo hezkého.

Pojďme do přírody. Kromě lidí v karanténě jsou povoleny procházky. Je jaro. Naštěstí. Venku začíná být krásně, pojďme ven. Do lesa, k řece, do parku. Poslouchat ptáky, běhat, na kolo. Samozřejmě s rouškou a za dodržování všech hygienickýh pravidel. Zkusme si doma zacvičit. Co? Něco, co vás bude bavit. Na internetu je spousta videí, podle kterých můžete doma cvičit. Protahovací cvičení, zpevňovací, aerobní, jóga.. 15 minut, nebo hodinu. Spousta fitness zařízení spouští lekce online a většina z nich je zdarma.

Ke stabilizaci pomáhá také kvalitní spánek a jídlo. Kdy se vám naposled stalo, že jste nemuseli každý den ráno vstát a jít do práce? Jestli to jde, využijte čas a spěte kolik potřebujete. Jíst stačí třikrát denně a můžeme si s tím vyhrát. Tolik času na vaření už jsme dlouho neměli.

Místo zpráv si večer můžeme pustit nějaký milý film anebo si číst.

A co zaručeně pomáhá? Pomoc někomu jinému. Zjištění, že nejsme sami, kdo má trápení, uklidňuje. Zjištění, že i když nám není dobře, zvládáme někomu pomoci, posiluje. Zkuste to a uvidíte.