Jak posílit imunitu?

  05.04.2020 Marcela Avramopulu

Velké změny, jiný denní režim, homeoffice... Každá změna je do jisté míry stresovou záležitostí. Stres vyvolává silné emoce a ty ovlivňují vše ostatní. Naše vztahy, náladu, ale i to co jíme, co pijeme, jak se hýbeme i jak dobře se nám spí. Stres ovlivňuje naše zdraví, naší imunitu. Co s tím můžeme dělat? Zaměřit pozornost na náš životní styl a trochu se mu věnovat.

Zastavme se. Zkusme se zamyslet, jak moc se změnil náš způsob žití za poslední měsíc. Jak vypadá můj jídelníček? Neujídám průběžně celý den? Čím se uklidňuji - sladkým, alkoholem nebo pohybem? Jak se mi teď spí? Jak řeším dlouhou chvíli, jak trávím večery, jaký mám teď pohyb? A co moje nálada - jsem nervóznější, mám strach nebo se cítím příjemně?
Ve stresu obvykle jednáme zkratkovitě, nepřemýšlíme a automaticky volíme vyzkoušené metody, které nám dělají dobře. Jestli je to maso se zeleninou, cvičení, čtení, práce na zahradě, procházky a osmihodinový spánek, tak fajn :) Časteji to ale bývá čokoláda, koláče, bábovky, pořádný oběd nebo sledování filmu s miskou chipsů a sklenicí vína. Je to příjemné. Dočasně. Dlouhodobě to ale vede k přibývání na váze, zdravotním a psychickým potížím. Není lepší na sebe být hodní a starat se o sebe?

Cokoliv se nám podaří zlepšit v oblasti zdravého životního stylu, posiluje imunitu a psychickou pohodu.

Pokud potřebujete podporu,
RÁDA VÁM POMOHU VE VŠECH OBLASTECH ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU. Čím se můžeme zabývat?

OZDRAVENÍM JÍDELNÍČKU Co jíst a pít, co kupovat, co a jak vařit, kolikrát denně jíst, čemu se radši vyhýbat, jak se vyznat ve složení potravin? Nemám ráda extrémy, takže se nemusíte bát, že vám místo řízku doporučím klíčky. Každý jídelníček stavím tak, aby klientovi vyhovoval, aby ho měl rád. Protože jenom příjemné změny mohou vydržet.

STRAVOVACÍMI (ZLO)ZVYKY Můžeme řešit třeba: jak se zbavit závislosti na sladkém, jak si uklidnit nervy i bez tabulky čokolády nebo dvou skleniček vína, jak nechodit 10x denně do lednice, jak se naučit nedojídat vše, co je na talíři...

POHYBEM Můžeme spolu prozkoumat, který typ pohybu je pro vás nejvhodnější.

PREVENCÍ PŘIBÍRÁNÍ NA VÁZE Zjistíme, co může být zrovna u vás rizikovým chováním a vymyslíme, jak s tím pracovat.

PRACÍ SE STRESEM Ať už vám stres způsobuje homeoffice, samota, příliš volného času, nonstop konakt s rodinou nebo zprávy, můžeme spolu najít relaxační nebo meditační techniky, které vám pomohou se sklidnit. Taktiku, jak celou situaci ustát psychicky. Využívám prvků mindfullness a práce s tělem.

ZKVALITNĚNÍM SPÁNKU Nedaří se vám usnout, nebo se naopak budíte brzy, nebo v průběhu noci? Budíte se nevyspalí? I na to se společně můžeme podívat.

ZMĚNOU ŽIVOTNÍHO STYLU Kdy jindy, než teď? Pro ty, kteří mají spoustu volného času, je ideální období. Udělat něco pro sebe, zastavit se, zamyslet se. To, co nastavíme teď, bude funkční i za běžného režimu.



Jak to probíhá? 60 minut si povídáme, mapujeme jak se máte teď, jaké máte zvyky, nacházíme řešení, jak můžete svůj životní styl, nebo jeho jednotlivé části měnit k lepšímu. Při poradenství využívám svých znalostí, zkušeností a koučovacího způsobu vedení. Nemám univerzální návod, každý jsme individuální. Za běžného režimu nejraději osobně, nyní online (Skype apod.) Ideální setkávání je zpočátku 1x týdně, potom se intervaly mohou prodlužovat.

Pokud Vás zajímají podrobnosti nebo si chcete domluvit konzultaci, spojit se se mnou můžete prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky.